Inreda uteplats och balkong

Tips för inredning med möbler av uteplatsen.

 

Goda råd är dyra brukar det heta, och ibland är det faktiskt så att det gamla talesättet stämmer. För när det kommer till att fixa till sin uteplats till sommaren så ska man i de flesta fall lyssna på andras råd och få lite information från dem som har gjort det tidigare. Om du gör det så kommer du att undvika att göra samma misstag som dem, och du slipper kasta bort pengar på saker som inte håller. Därför tänkte vi ta och skriva om de vanligaste frågorna som kan uppkomma när man ska fixa till sin uteplats, balkong eller terrass till sommaren. Våra råd passar kanske inte in på alla dina frågeställningar, men vi hoppas att du kan ta till dig ett och annat ändå.

 

Inreda uteplatsen, balkongen eller terrassen

 

Först och främst så måste man tänka på att prioritera. En annan fras som ni kanske känner igen lyder ”Rom byggdes inte på en dag”, och det stämmer också när det gäller hus och hem. Ta tag i det som ska göras först. Gå inte runt i hemmet och småfixa här och där, det kommer att resultera i att inget blir klart. Fokusera på det viktigaste och skriv ner en lista på sakerna. En lista är mycket bra att ha. Vi kommer att skriva om vilka möbler man kan köpa till uteplatsen, balkongen eller terrassen. Där kommer vi t.ex. att ta upp möbeln solsäng och vad man ska tänka på vid köp av en sådan. Mer om den längre ner i texten, men tänk på att skriva ner din inköpslista och vad ni behöver. Har man inte det på papper så blir det lätt att man svävar ut och inte gör det man ska. Ska man handla i butiken utan inköpslista är risken stor för att man gör många impulsköp, som kan bli en mycket dyr affär. Så de första tipsen som vi ger är att:

 

 • Prioritera
 • Anteckna och dokumentera uppgifterna/sysslorna

 

Köpa nytt

 

Att köpa nytt är det enklaste och bekvämaste sättet att möblera. Visst kostar det, men det är bara att packa upp och ställa ut, inget mer. Vi tar också upp lite smarta tips för att hålla kostnaden nere under rubriken ”återbruka”.

 

Vad ska man köpa till sin uteplats?

 

Målet är att man ska trivas med en uteplats, att det ska vara en tillflyktsort från stress och vardagens problem. En uteplats ska innehålla: sitt- och liggytor, bord samt dekoration.

 

Sitta och ligga

 

En solsäng köper många till sin balkong, uteplats eller terrass. Fördelen med solsängar är att de är ganska flexibla. Det vanligaste ändamålet för möbeln är att man ligger och solar i den, det hörs på namnet också. Men vissa modeller har inställningar som förvandlar solsängen till en solstol eller så att den får en sittdel med hög rygg. Solsängar finns att köpa på de flesta större varuhus. Det går att hitta dem till priser från ett par hundralappar.

 

När man inte vill ligga i solen kan en skön soffa eller ett par bekväma fåtöljer vara bra. En stor trend just nu är utemöbler av plast i så kallad ”konstrotting”. Perfekt för avslappning efter jobbet eller för festen. Priserna på dessa varierar beroende på hur stor grupp man vill ha. Räkna med minst 6000-7000 kr för en stor möbelgrupp.

 

Solstolar finns det också ett stort utbud av. Har man köpt liggmöbler som inte går att fälla upp är det rekommenderat att köpa någon form av stolar att ha vid uteplatsen. Solstolarna kan också ses som ett komplement till liggmöblerna. Ett tips är att placera stolarna tillsammans med ett cafébord lite vid sidan av uteplatsen. Det går att hitta billiga stolar på lågprisvaruhus för en femtiolapp och uppde flesta större varuhusenllad “.ch sedan har man en stor loungemöbel att sitta i för en bråkdel av  betala för en grupp som shaåt.

 

Bord

 

Vid solplatsen placerar man med fördel ett lägre bord som man kan ställa ut glas, koppar och tallrikar på. Ett bord på hjul är också bekvämt att ha bredvid sig. Cafébord som vi nämnde ovan är ett lite högre bord som man kan sitta och äta frukost vid eller bara ta en kopp kaffe och prata lite.

 

Övriga saker kan vara blommor och krukor. Tänk på att köpa växter som tål att stå ute under sommarhalvåret. På balkonger och uteplatser kan det även vara mycket skugga under en lång period på dagen. Därför måste blommor och andra växter kunna klara av alla typer av väderskillnader. Palmer och liknande exotiska växter passar alldeles utmärkt.

 

Material

 

Här har många svårt att göra ett val som man är helt nöjd med. Plast eller trä på utemöblerna? Vilka är för- och nackdelarna med dessa material?

 

Plast – fördelar

 

 • Behöver ingen behandling med olja osv
 • Lätt att bära och hantera
 • Prisvärda

 

Plast – Nackdelar

 

 • Går möblerna sönder är det inte enkelt att reparera
 • Bleknar i färgen med åren
 • Konstruktionen kan försvagas efter ett par år

 

Trä – fördelar

 

Går att reparera mycket enklare

Håller i regel mycket längre

Kan målas om

 

Trä – Nackdelar

 

 • Ofta tunga och otympliga
 • Måste underhållas varje år för att inte förgås
 • I många fall mycket dyrare att köpa in

 

Här ser man klart och tydligt vilka för- och nackdelar det finns med båda alternativen. När det kommer till utemöbler i trä så måste man se till att underhålla och sköta om dem. Utan underhåll kan fina möbler bli fula och oanvändbara på bara några år. Medan möbler som blir omskötta håller i 10, 20 kanske 30 år.

 

Återbruka

 

I olika sociala medier kan man nu se en trend där människor väljer att återbruka gammalt material istället för att köpa nytt. Speciellt på Facebook kan man se flera inlägg där man visar upp sina skapelser. Ett exempel är loungemöbler. Loungemöbler i konstrotting är väldigt populärt men också väldigt dyrt, upp till 15000 kr kan man få betala för en grupp som ska hålla för 12 personer. Men vissa väljer att återbruka istället och köper in, eller får begagnade lastpallar i trä. Tillsammans med lite färg, några spånskivor och sittdynor kan man skapa en fullstor loungegrupp på bara några timmar. Med 10 lastpallar kommer man långt. Dessa kan i värsta fall kosta 100 kr st. Man placerar pallarna i rätt läge, målar och lägger ut dynorna, och sedan har man en stor loungemöbel att sitta i för en billig peng. Smart, snyggt och miljövänligt.

 

Enligt EU direktiv informerar vi nu om att denna webbplats använder sig av kakor. Mer information.

Enligt EU direktiv informerar vi nu om att denna webbplats använder sig av kakor. Om du förstår och samtycker till detta så fortsätter du att använda siten eller klickar på "Jag förstår" Vi och våra samarbetspartners använder cookies för att förbättra användbarheten på våra webbplatser och göra våra tjänster mer relevanta för dig

Stäng